Znáte to taky? Je to čím dál rozšířenější fenomén, který bohužel mnoho lidí už zažilo i na vlastní kůži. Člověku se daří jíst zdravě, počítat kalorie, cvičit, což nám dodává sílu a pocit, že máme vše pod kontrolou. Znenadání však nastane ta krátká chvilka slabosti a házíme do sebe jídlo hlava nehlava, kalorie nekalorie. Někdy ani nevíme, co jíme a jak to chutná, což nezabrání pokušení a nejsme schopni přestat, dokud se nám neudělá výslovně špatně. Na scénu příchází výčitky svědomí a hrůza nad tím, co se stalo. Vždyť jsme se přece dokázali celý týden tak hezky ovládat!
Jak zastavit přejídání?

Poznejte příčiny záchvatů přejídání
Možná se cítíme neschopně a provinile, je však potřeba si uvědomit, že tento problém nezažíváme sami. Psychogenní přejídání, nebo také záchvatovité přejídání, které se vyznačuje nadměrnou konzumací velkého množství jídla v krátkém čase, je nejrozšířenější poruchou příjmu potravy.
Pojí se množstvím psychického stresu, kterým trpí muži i ženy napříč různými kategoriemi, obézní lidé i sportovci a fitness instruktoři. Záchvaty jedení často popisují jako ztrátu kontroly, neboli stav, kdy se neovládají a nemůžou přestat jíst.


Záchvatům přejídání však lze předejít. V případě každé poruchy potravy se vždy doporučuje vyhledat odbornou pomoc. Jen zkušený odborník dokáže odhadnout míru závažnosti problémů, specifika Vaší osobnosti a vhodnou terapeutickou metodu, která pomůže se s vaším onemocněním vypořádat.
Existuje však také několik tipů, které je vhodné zařadit do svého života nezávisle na terapii.
Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují naše stravovací chování. U poruch příjmu potravy je vždy potřeba porozumět tomu, co problematické chování nastartuje, najít takzvaný „spouštěč“. Spouštěčem záchvatovitého přejídání bývá často stres, únava, úzkosti, frustrace, ale i nuda, pocity osamění nebo potřeby náhlé odměny. Sledujte, v jakých situacích k „selhání“ dochází. Toto uvědomění je sice jen prvním krokem v cestě za uzdravením, ale pomůže vám poznat, kdy se pohybujete v rizikové zóně a jste ohroženi tím, že jídlo využijete jako prostředek k uklidnění či zahnání nějakého nepříjemného pocitu. Bez tohoto uvědomění je těžké s onemocněním bojovat.
Přečtěte si také



