Za počátek historie intervencí s otevřeným terapeutických cílem považuje většina autorů zveřejnění dvou studií britského psychiatra D. L. Daviese. Davies se prakticky věnoval léčbě alkoholismu v nemocnici v Maudsley, stěžejním tématem jeho badatelské práce byl výzkum v oblasti farmakoterapie závislých na alkoholu. Davies spolu se svými dvěma kolegy uveřejnil v roce 1956 studii, ve které okrajově zmiňuje případ několika pacientů, kteří jsou schopni poté, co absolvovali stacionární léčbu v přísně abstinentním duchu, běžně konzumovat alkohol v kontrolované míře (DAVIES, aj. 1956).
Přelomové studie D.L. Daviese

Studie za studií
Tento fakt zaujal Daviesův tým natolik, že se rozhodl zrealizovat další studii, jejichž hlavním výzkumným tématem bude schopnost kontrolované konzumace u závislých pacientů.
V roce 1962 pak Davies publikuje v odborném časopise Quarterly Journal of Studies on Alcohol slavnou studii „Normal Drinking in recovered alcohol addicts“ (DAVIES, 1962).
Tento text vyvolal ve své době, kdy bylo přesvědčení o neurobiologicky podmíněné, ireverzibilní ztrátě kontroly závislých ještě obecně přijímané, mimořádný ohlas.


Vydavatelé periodika sami oslovili odbornou veřejnost s žádostí o kritické články. Některé z nich, například Lemereův komentář „Comment on Normal drinking in recovered alcohol addicts“, který vyšel v témže časopise v roce 1963, dobře ilustrují dobové pojetí alkoholismu. Lemere je přesvědčen, že ti účastníci studie, kteří jsou schopni po určité problémové fázi pít umírněně, ze své podstaty žádní alkoholici nejsou, a to nehledě na to, jak závažné byly projevy jejich problému před zahájením léčby (SOBELLS, 2004).
Davies ve své studii podrobně referuje o sedmi pacientech, kteří byli diagnostikováni a léčeni jako závislí alkoholici.
Příčiny vzniku závislosti na alkoholu
Jejich konzumačních vzorce chování zkoumá v katamnestickém šetření mezi sedmi a jedenácti lety po ukončení léčby. Z jeho šetření vyplývá, že žádný z těchto sedmi mužů nebyl od doby svého propuštění z nemocnice opilý (DAVIES, 1962). S použitím současné terminologie bychom mohli říci, že dávky konzumovaného ethanolu nepřesáhly limity, stanovené pro kontrolované užívání. Sám Davies tento fakt přičítá působení dalších faktorů, vedoucích k rehabilitaci závislého. Je přesvědčen, že pokud jsou příčiny závislosti na alkoholu mnohovrstevné, nemůže být ani cesta k uzdravení zcela unimodální.
Zdá se tedy, že mohou existovat případy, u nichž mají faktory v oblasti sociální nebo profesní zásadní vliv na vznik závislosti, resp. na její zvládnutí. Vzhledem k povaze těchto faktorů je možná náprava pomocí obecnějšího přístupu. Ten není omezený předpojatým stanoviskem „jednou alkoholik, navždycky alkoholik“. Tím předjímá jedno z pozdějších pozdější pojetí závislosti, které definuje závislost jako interakci mezi osobnostními rysy a sociálním kontextem. (DAVIES, 1962).
Další studie, další podobné výsledky
K podobným výsledkům však dochází i řada pozdějších studií, z nichž nejvýznamnější je rozsáhlá randomizovaná studie „Alcoholism and treatment“ z roku 1978, která mapuje konzumační chování pacientů, kteří absolvovali tradiční, abstinentně orientovanou léčbu ve 45 různých léčebných centrech po celém území USA.
Autoři této studie docházejí ke zjištění, že 22% probandů je 18 měsíců po ukončení léčby schopno konzumovat alkohol v míře, kterou lze označit za neproblematickou. Navíc u této skupiny probandů nezjišťují vyšší míru pravděpodobnosti k relapsu, nežli u skupiny abstinující.


Z katamnestického šetření, které bylo realizováno u téhož souboru po čtyřech letech po ukončení léčby, vyplývají poměrně stabilní výsledky, schopnost neproblematické konzumace alkoholu byla zjištěna u 18% účastníků. Vzhledem k rozsáhlosti studie a účasti renomovaných výzkumných organizací již odborná veřejnost nemůže tyto výsledky ignorovat (SALADIN, 2004).
Na konci šedesátých se se sice objevují další texty, které se vyjadřují kriticky k výlučnosti terapeutického cíle při léčbě alkoholismu, zatím však tehdy nebyla k dispozici žádná studie prověřující účinnost léčebné intervence, která by byla na kontrolovanou konzumaci explicitně zaměřena.
Read also



